Alaviniai bokalai... bokaliukai...
Ant šios temos užvedė draugai,
kurie į kelionę mėgo pasiimti tuos vokiškuosius bokaliukus... kchmmm...
stipresniems gėrimams...
Gražūs jie, iš ties... Gal apie
dešimtį jų su įvairiais vaizdiniais turiu... bet... bet gerti iš jų nemėgstu...
Dėl vienos nedidelės priežasties – jaučiu skonio priemaišą. Gal tik taip
atrodo? Nežinau. Tuo tarpu legendos kalba, kad indai iš gryno alavo neduoda
jokio prieskonio... Nors stiklinius ar molinius bokalus su alaviniais dangteliais - labai mėgstu...
Na, bet apie viską iš eilės...
Alaviniai indai žinomi nuo senų senovės...
nuo pačios žiliausios senovės. Įvairiais vertinimais manoma, kad pradėti naudoti nuo 4000 -
2000 metų iki Kristaus. Apie juos rašoma ir pačioje Biblijoje. Tačiau senaisiais
laikais indai iš alavo buvo pakankamai retai gaminami. Alaviniai indai tarp
senovės graikų ir romėnų daiktų – reti. Beje, sugadintus matyt, dažniausiai - perlydydavo. Pagal brangumą alavas buvo ketvirtoje
vietoje iš pagrindinių septynių senovės metalų: aukso (Saulė), sidabro
(Mėnulis), varis (Venera), alavo (Jupiteris), geležis (Marsas), švinas
(Saturnas) ir gyvsidabris (Merkurijus).
Alavo kasyklos Europoje buvo
menkos. Dažniausiai alavu aprūpindavo Anglija, Ispanija, Persija (Iranas/Sirija) ir
t.t...
Taigi. Tinkamai pagamintas jis
mažai skiriasi nuo sidabro, tad buvo naudojamas kaip pakaitalas sidabrui. Ypač
kai išpopuliarėjo sidabriniai indai, kuriuos toli-gražu, ne kiekviena šeima
išgalėjo įsigyti. Alavas lygiai kaip ir sidabras – pakankamai minkštas ir pasiduoda
apdirbimui (pvz.: vok.: Zinn – pažodžiui minkšta skardelė) ir atsparus
korozijai
Dažnai XV-XVI amžių graviūrose
galima matyti, kaip miestelėnai, landsknechtai ar kariai prie diržo nešiojasi
prisisegę alavinį puodelį. Bet čia jau prasideda subtilumai (gali pasirodyti,
kad juos ant kiekvieno kampo troškina). Ne, yra kelios priežastys: statuso
ženklas, brangumas arba mokumas (stabili valiuta, be kita ko) ir... ir
azartiniai lošimai. Tuo metu buvo populiarūs lošimai kauliukais... tie
puodeliai labai tinkami...
15 a. |
Vakarų Europoje (Vokietijoje,
Pancūzijoje, Anglijoje) alaviniai indai pradėjo populiarėti nuo XII amžiau, o
pirmosios meistrų gildijos laisvuosiuose miestuose atsirado apie XIII amžių, o
nuo XIV a. pradėta orientuotis į platų vartojimą namų apyvokoje. Tačiau dar net
XIV a. viduryje tai buvo pakankamai brangus, nors ir ilgaamžis daiktas.
Tačiau, nors tie bokalai ir labai
gražūs, vis tik reiktų atsiminti, kad tie alia senoviniai bokalai, bokaliukai
ir indai, tai visai nesenų laikų išmonė. Iki XIX a. vidurio nedažnai alaviniai
indai buvo graviruoti ar turėjo kažkokias reljefines puošmenas. Pirmieji tokie
indai atsiranda XIV a., bet dažniausiai tai tik ornamentai, nors po 1500-tųjų,
jau pasitaiko ir bareljefinių, ir net su meniniais vaizdiniais. Tačiau tai
daugiau išimtis, nei taisyklė. Dažniausiai tokie indai turėjo reprezentacinę
prasmę – su herbais, veidais, pristatant meistriškumą, tarp bažnytinių rakandų ir
t.t... Standartizuoti buvo bandoma nuo 1527 metų... Kiekviena gildija turėjo dėti savo ženklą (dedamas ir dabar - dažnai su alavo procentu). Esmė tame, kad tie
puošnieji alaviniai indai liejami dalimis, kurios vėliau lituojamos, o siūlės
šlifuojamos, slepiamos ir t.t. Ypač gerai reikėjo nušlifuoti ir nupoliruoti
vidines sieneles. Taigi, masiniam vartotojui įmantrius gaminius gamintojai
galėjo pateikti tik naujaisiais amžiais, tačiau iš apyvokos jį ėmė stumti
atsiradusios porceleno manufaktūros ir gamyklos. Tačiau paklausa ne iš karto nukrito: pasiturinčių miestelėnų
namuose laviniai indai išliko ganėtinai populiarus net ir XIX a. pabaigoje, ir XX (vėliau daugiau kaip suvenyras - nors namuose pamenu kelis savoko aliuminius puodus, kur bobutė virdavo košę...) .
Taigi, didesnė dalis įmantrių,
raižytų, reljefinių alavinių bokalų, neretai pasitaikančių sendaikčių turguose,
retai kada turi ką nors bendro su senoviniais, nors jie dažnai būna imituojami
kaip seniena arba sendintas sidabras.
15 a. |
19 a. |
Ir apie gėrimus ir valgius bei
skonį. Taip – grynas alavas skonio nekeičia. Netgi gaminami specialūs indai
vyno ar kitų gėrimų degustavimui iš grynojo alavo. Tačiau, didesnėje daugumoje
alavinių indų alavo yra tik iki 95 procentų. Pagal ankstesnį ir dabartį supratimą, indai iš
alavo nekenkia jei alavas viršija 90
procentų. Dabar gamintojai dažniausiai siūlo alavinius indus, kur alavo apie 92-95
procentų. Manoma, kad maistui nevertėtų naudoti alavinių indų, pagamintų iki
1950-tųjų. Esmė tame, kad iki pat 1887 metų (tais metais Britanijoje išėjo
draudimas naudoti švino-alavo lydinius, tačiau pavyzdžiui Vokietijoje jie buvo
naudojami ir toliau) alaviniuose induose dažnai buvo naudojama apie 10 procentų švino
(švinas daug pigesnis už gryną alavą). Tad geriant stipriuosius spiritinius
gėrimus, naudojant alavinius indus actui ar rūgščiai (marinadui), druskingiems patiekalams,
naudojant karštam maistui, jis ne tik gali keisti skonį, bet ir nuodyti gėrimus
ar valgį (ypač jei vidinės šlifuotos sienelės yra subraižytos ar skilusios, pažeistos). Viduramžiais ir vėliau, ypač jei gamintojas bandė apgaudinėti, švino
ar alavo pakaitalo (pvz. varis) procentas galėjo būti gerokai didesnis (pvz.:
0,5 proc. švino, 2 proc. vario ir 7 proc. stibio).
Taigi, dabartiniuose pusiau
suvenyriniuose bokaluose dažniausiai būna iki 0,5 proc. priemaišų – vario arba
stibio, tačiau naudoti ilgesniam maisto laikymui juose – nevertėtų. Ypač aktyviuosius skysčius kaip vynas,
brendis ar pan... Kaip minėjau – degustacijai yra gaminami šimtaprocentiniai
alaviniai indai. Tad, jei patinka alaviniai indai, gal būtų geriau pasidairyti
tų, kurie kombinuoti su stiklu...
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą