2019/09/19

"Naganas"... banguota gyvatė...



"Naganas" - kokios asociacijos? Revolveris? O štai ir ne, neatspėjot...

Nagan, tai indiškas-persiškas kalavijas banguotais ašmenimis. Pažodžiui iš hindi - "gyvatė". Angliškuose šaltiniuose taip ir vadinamas "indian-persian serpentine sword". Dažnai primena supykusią kobrą. Nederėtų painioti ar vystyti kokias asociacijas su kokiu nors flambertu (buvau radęs ir tokių), nes ir ašmenys, ir užgalandinimas skiriasi jie iš vis - kitokie ir t.t... Jiems (flamberto tipo europietiškiems kalavijams) artimesnis banguotas samširas (nors tie pavadinimai labai sąlyginiai ir dažnai priklauso nuo vietovės, meistro ir t.t...)

 


Taigi, makštys naganams nebuvo gaminamos.

Sprendžiant iš išlikusių egzempliorių, tai veikiau reprezentacinis-ritualinis kalavijas, nei kažkoks karinis "nou-hau", nors yra liudijimų, jog būgtai buvo naudojami medžioklėje, bet... bet išskyrus estetinį bauginantį įvaizdį, sunku įsivaizduoti praktinį pritaikymą. Nors... bele būtų daiktas, o panaudojimą rasim, kaip sako „auksarankiai“...

Tiesa, giliau (vertikale) senesnio nei 17 a. nagano nepavyko rasti, nors nuoširdžiai ir neieškojau... Įvairiuose šaltiniuose užuominų apie tokį ginklą, taip pat nėra. Užtat 19 a. – jų pilna... Net klausimas kilo: ar kartais toji XIX amžiuje išpopuliarėjusi „indiškoji“ egzotika, iš tiesų nebuvo tik egzotiškas „suvenyras" „kvailiems“ britų blyškiaveidžiams turtuoliams?.. Paprasčiausias aborigenų auksarankių pajamų šaltinis?..











Paskutiniame pateiktas 18 a. indiškas naganas: rankena "khanda" tipo, bendras ilgis 98 cm., ašmenys - 82 cm. siauriausia vieta iki smaigalio 4 cm, storiausia (kobros sparnai) 9 cm.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

"Batavia" išėjo į Bataviją...