2021/11/16

Šimtašūvis šautuvas. Gaikoto šautuvas

 


Kas bus, kai sukryžminsim dviratį su šautuvu (ne motociklą, nes be motoriuko)?

Iš foto jau matyt atspėjote. Taip – nei daugiau, nei mažiau, o 100-tašūvį šautuvą!

Gaikoto šautuvą! Arba 40-mtšūvį Gaikoto pistoletą.

 


Apie XIX a. 70-tuosius, prancūzų inžinieriai ginklininkai Paulin‘as Gay ir jo partneris Henri Guénot sukūrė grandininį šautuvą "Guycot". Rinką jis išvydo 1878 m., JAV - 1879 m.

Tai šautuvas ir pistoletas su adatiniu skiltuvu, 6,5 mm. kalibras. Šovinys tampriai įsispausdavo į tuos lizdus ant grandinės (pilnai įsigrūsdavo). Grandinė pračiuoždavo spaudžiant nuleistuką. Taigi, šaudymo greitis toks, kaip tik greitai šaulys sugeba darbuotis smiliumi (dvigubo veikimo, t.y. atlaužti gaiduką prieš šūvį nereikia/nebūtina). 


 

Na, ką čia  dar ir pridursi pridurti? Schema matoma paveikslėliuose. Nebent, tai, kad šautuvas buvo leidžiamas su 80 ir 100 užtaisų grandine, o pistoletai su 25 ir 40 užtaisų. Su 40 užtaisų, tai kaip matote, sukdavosi dar ir per rankeną.



 

Gabaritai?

Šautuvo bendras ilgis 1020 mm, vamzdis - 475 mm., aukštis 180 mm.

Pistoleto bendras ilgis 280 mm, vamzdžio 102 mm.


 

Taip, ir dar tai, kad grandinę galima nuimti tik pilnai išardžius ginklą, tad ginklo valymas gana kerinčiai varganas. Ypač turint galvoje, kad kiekvieną lizdą reikėdavo išvalyti išgremžti nuo suodžių ir t.t. Kita vertus, juk 100 šūvių! Kaip pavyzdžiui, dar ne taip senai, lyginant su šio šautuvo išleidimų, pavyzdžiui britų pėstininkas prie muškietos, eidamas į mūšio lauką turėdavo tik apie 60-80 šovinių (užtaisų). Beje, šoviniai taip pat sukurtas tik specialiai Gaikotui (lizdas 6,5 mm).

Jeigu dar kas norės smulkesnės informacijos internete ar kataloguose, tai paiešką gali palengvinti tai, kad šiuos du šautuvus neretai vadina "Guycot Chain Pistol/Rifle" arba tiesiog "Guycot rifle". 


 

XIX a. šie ginklai buvo gana brangūs, bet pertaisymas keblokas ir galia nelabai pakankama, tad jokia kariuomenė jais nesiginklavo, o tai reiškia, kad išleista jų buvo mažai, tad dabar veikiantis egzempliorius, priklausomai nuo būklės ir „legendos“, gali kainuoti iki 10000$...

Tačiau patirtis veltui nenuėjo... tai buvo dar vienas mažas žingsnelis link automatinio "rankinio" ginklo...



 P.S. Beje, rankiniams ginklams panaudoti grandines - idėja dar ankstesnė, bet visi jie nesulaukė populiarumo... Pvz. Revolveris - paskutinė foto.


 "Josselyn Revolver" 1866 ptentavo Henry S. Josselyn.

 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

"Batavia" išėjo į Bataviją...