2020/11/03

Kai moterys pešdavosi dėl vyrų... Dvikovos.

 


Taigi moterys! O buvo laikai, kai moterys dėl vyrukų kaudavosi dvikovose su kalavijais ir ne šiaip sau, o visai rimtai.

Štai, saulėtasis Neapolis... Ėjo 1552 metai, kai dvi mergičkos: Isabella da Carazzi ir Diambra de Pettinella stojo į "Dievo teismą" paties vicekaraliaus (virėjaus) Marqués del Vasto akivaizdoje dėl kažkokio tai jaunuolio vardu Fabio de Zeresola. Ši žinia žaibiškai apskriejo visą Neapolį ir susirinko gausybė žioplių pavėpsoti į neįprastą dvikovą, kur bus ne spjaudomasi, ne pešiojamos kasos, o kovojama rimtais ginklais. Beje, tik nereikia nuvertinti. Anųjų laikų kilmingos moterys dažnai labai puikiai mokėjo naudoti kalaviją ir durklą.Tik deja, dėl gausybės vėliau sukurtų anekdotų ir pasakomis, ir legendomis apaugusio įvykio - tikroji dvikovos baigtis mūsų nepasiekė. Bet, kad ji buvo žymi ir ją net prisiminė po 80 metų, o tuo pačiu ji pasiekė ir mus - tai faktas.

Taigi, po 80 metų, vienas geriausių renesanso dailininkų José/Jusepe Ribera 1636 m. nutapo paveikslą. Žinant Robero keistuoliškumą, po šiai spėliojama ar jis tapė faktą ar spėjant iš antro plano - kažką moralizavo. Bet tegu tuo užsiima, kas neturi ką veikti, o šiai dienai, šis paveikslas, kuris pilnai perteikia atmosferos pojūtį - venecijietiško renesanso pavyzdys ir, tuo pačiu - šedevras.


 

P.S. Ir dar apie moterų dvikovas ir jų užmintas mįsles. Viena didžiausių mįslių, tai dėl amžiaus (viena vaidino 30-mtmetę, o kita ją išvadino 40-mete) susipykusių ir 1792 m. į dvikovą stojusių ledi Elphinston ir ledi Almeria Braddock... Pradžioje kovėsi pistoletais. Kai ledi Elphinston pataikė į Braddok skrybėlaitę, perėjo į kovą su kardais ir baigėsi tuo, kad Almerija perkirto varžovei dešinę ranką ir šiai atsiprašius, kova buvo baigta. O mįslė tame, kas buvo toji Almerija? Tokios ledi, Almerija Braddock pavarde, tuo metu Londone nebuvo... O toji kuri buvo - ledi Almerija Karpenter - princo meilužė ir dvikova su ja būtų super-skandalas... Nors... Nors ši dvikova neretai įtraukiama į žymiausių dvikovų TOP'us...


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

"Batavia" išėjo į Bataviją...